piątek, 23 maja 2014

Kurczak ze śliwkami i migdałami.

Witam! Dziś zaserwuję Wam mój nowy eksperyment!
Tak jak w tytule: kurczak ze śliwkami i migdałami.

Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 100g suszonych śliwek
- garść migdałów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki siemienia lnianego
- ryż brązowy
- przyprawy: garam masala, pieprz, papryka czerwona, zioła prowansalskie

Smażymy cebulę z czosnkiem, wrzucamy kurczaka i dolewamy około pół szklanki wrzątku. Następnie, gdy się poddusi dodajemy wcześniej namoczone śliwki i również namoczone migdały oraz ugotowany na półtwardo brązowy ryż. Dodajemy przyprawy i siemię i w sumie koniec filozofii.
Mięso wcześniej marynowałam w tych samych przyprawach co dodałam na końcu.

Był bardzo smaczny, ale jednak następnym razem go podrasuję... jak?
Na pewno dodam więcej śliwek i dodam miodu do dania w tym momencie, kiedy wrzucam przyprawy, czyli pod sam koniec...
:) Tyle! Dodaję zdjęcie, a pod spodem chleb mojej roboty!
Niedługo dodam przepis!




2 komentarze:

  1. myślę że będzie pyszne ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej wersji kurczaka jeszcze nie próbowałam. Aż kusi o wypróbowanie..

    OdpowiedzUsuń